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Zoom sur... Le Bâtiment André Rassat
Nommé d'après une figure tutélaire de la chimie grenobloise, ce bâtiment est recouvert d’une double peau en feuille métallique qui apporte une protection thermique sur 3 côtés et crée une unité architecturale favorisant l'intégration parmi les arbres du site. -
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« NOVA » utilise des acides nucléiques fonctionnels comme éléments de reconnaissance pour des applications thérapeutiques ou diagnostiques, comme la sélection d'oligonucléotides, ou le développement de dispositifs d'analyses et de nanovecteurs.Les Services
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Zoom sur... La 12ème JSM (15 juin 2023)
Le DPM organise des journées scientifiques consacrées au médicament. L'objectif est de rassembler les spécialistes académiques et industriels autour d'une thématique. 2023 : Apports de la Chimie Click et de la Lumière en Chemobiologie -
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Zoom sur... L'environnement Grenoblois
Le DPM est un acteur central sur le bassin grenoblois en chimie, biologie et santé, lié au CHU Grenoble Alpes et à de nombreuses autres organisations : Pole de Recherche CBS, ICMG, Labex ARCANE, EUR CBH, Institut Carnot Polynat, Réseau GREEN.
Article
- Projet
- Denis WOUESSIDJEWE, Luc CHOISNARD,
- Titre
- Polymorphism of crystalline complexes of V-amylose with fatty acids
- [Full paper ]
- Auteurs
- Cong-Anh-Khanh Le, Luc Choisnard, Denis Wouessidjewe, Jean-Luc Putaux
- Edition
- International Journal of Biological Macromolecules 2018,119, 555-564
- Année
- 2018
- Résumé
- The crystallization of amylose from dilute solutions in the presence of a series of linear saturated fatty acids (C3 to C20) was investigated by varying the fatty acid concentration, crystallization temperature and solvent composition (DMSO:water in various ratios). The morphology and structure of the resulting model lamellar crystals were characterized by transmission electron microscopy as well as electron and X-ray diffraction. By adequately controlling the crystallization parameters, all fatty acids could induce the formation of both 6- and 7-fold V-amylose single helices, indicating that the amylose conformation was independent of the chain length of the complexing molecule. Three allomorphs (V6I, V6II and V7) were identified individually or in mixtures. Higher concentrations of fatty acid and DMSO and a higher temperature promoted the formation of the more compact V6I structure. V6II and V7 preferentially formed with lower concentrations of fatty acids and DMSO and at lower temperatures. In the case of C5–C20 fatty acids, V7 was only obtained in the presence of DMSO. The polymorphism of V-amylose complexes with linear saturated fatty acids thus appears to be a more general phenomenon than previously reported in the literature.